Parama dėkojame




rumaiKeviną McCarthy (Keviną Makartį) antradienį kraštutinių dešiniųjų respublikonai per istorinį balsavimą nušalino nuo JAV Atstovų Rūmų pirmininko pareigų. 

Griežtosios linijos respublikonai jį kaltina daugybe netesėtų pažadų bei bendravimu su demokratais.  

Šis manevras atskleidė chaotišką respublikonų tarpusavio kovą, artėjant 2024-ųjų prezidento rinkimams, o tikėtinam kandidatui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) įsirašius į istoriją kaip vieninteliam buvusiam ar esamam prezidentui, kuriam pateikti kaltinimai baudžiamosiose bylose.

Pirmininko nušalinimas įvyko pirmą kartą per 234 metų Atstovų Rūmų istoriją. 

Atstatydinimą palaikė tik saujelė griežtosios linijos respublikonų. Tačiau vietas Atstovų Rūmuose beveik po lygiai dalijasi abi partijos ir demokratams prisijungus prie aštuonių maištaujančių respublikonų, o ne puolant gelbėti K. McCarthy, šis neturėjo jokių galimybių išsilaikyti.

„Buvau 55-uoju Atstovų Rūmų pirmininku – tai labai didelė garbė. Mėgavausi kiekviena minute“, – po balsavimo žurnalistams sakė K. McCarthy, leidęs suprasti, kad neketina vėl kandidatuoti.

„Noriu pasakyti, kad elgtis teisingai ne visada lengva, bet būtina. Nesigailiu, jog pasisakau už tai, kad valdymas yra svarbesnis už nuoskaudas“, – pridūrė jis.

58-erių buvęs verslininkas sukėlė konservatorių pyktį, kai savaitgalį priėmė įstatymą dėl finansavimo, kurį palaikė Baltieji rūmai, siekdami išvengti vyriausybės uždarymo.

Floridos konservatorius Mattas Gaetzas (Matas Geitsas), raginęs surengti balsavimą, tikėjosi, kad jam pavyks nuversti K. McCarthy vos su keliais respublikonais, kuriems padėtų demokratai, nenorintys gelbėti pirmininko, visai neseniai pradėjusio itin politizuotą apkaltos prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) tyrimą.

„Kevinas McCarthy šiandien nušalintas todėl, kad niekas nepasitiki Kevinu McCarthy, – sakė M. Gaetzas. – Kevinas McCarthy davė daugybę prieštaringų pažadų, o kai juos visus reikėjo įvykdyti, jis atsitraukė.“

Pietų Karolinos respublikonė Nancy Mace (Nensi Meis) sakė, kad taip pat nusivylė K. McCarthy, žadėjusiu pateikti teisės aktų balsavimui, bet to taip ir nepadariusiu.

Demokratai atkreipė dėmesį į jo sprendimą nesilaikyti susitarimo su J. Bidenu dėl išlaidų ribojimo, dėl kurio buvo susitarta anksčiau šiais metais vykusiose derybose dėl federalinio biudžeto.

Po K. McCarthy nušalinimo J. Bidenas per savo spaudos sekretorių paskelbė pareiškimą, kuriame paragino Atstovų Rūmus skubiai išrinkti jį pakeisiantį asmenį, teigdamas, kad neatidėliotini iššūkiai, su kuriais susiduria šalis, nelauks.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode